Kundalini Yoga

Kundalini yoga je snažan i djelotvoran sustav osobnog razvoja i samo-transformacije zahvaljući kombiniranju određenih položaja tijela (asana), tehnika disanja (pranayama), mantri i meditacija. Naziva se i Yoga Svjesnosti.

Zapad ju je upoznao 1969. dolaskom Yogi Bhajana iz Indije. Ova drevna praksa je prethodno bila rezervirana za privilegiranu elitu.

Fokus Kundalini yoge je probiti blokade u energetskim putevima našeg tijela koje su najčešće posljedice naših emocionalnih i posturalnih navika, te naše osobne povijesti. Kada naša energija teče slobodno i lako, osjećamo se uravnoteženo, utemeljeno i povezano sa sobom i univerzumom.

Redovita praksa Kundalini yoga jača živčani i uravnotežuje endokrini sustav što dovodi do povećane emocionalne stabilnosti i fizičke vitalnosti. Oslobađamo se negativnih obrazaca i navika, a naša kreativnost dobiva svoj puni zamah.

 

Prijavi se

 

Struktura sata

Kundalini yoga je pogodna za osobe bez iskustva u yogi, kao i za one s iskustvom u Kundalini ili nekom drugom stilu yoge.

Standardni sat čini serija vježbi zagrijavanja nakon kojih slijedi kriya (niz asana u propisanom slijedu, osmišljen kako bi djelovao na jedan ili više specifičnih aspekata našeg fizičkog, emocionalnog i duhovnog tijela), opuštanje i meditacija. Osobita pažnja se posvećuje svjesnom disanju, odnosno tehnikama disanja (pranayama).

Satovi mogu varirati između lagano meditativnih i fizički zahtjevnijih – iako najčešće sadrže oba aspekta, jer svaki doprinosi duboko transformacijskim učincima prakse Kundalini yoge.

Svaki se sat Kundalini yoge otvara s dvije mantre i završava trećom mantrom. Prva mantra (Adi Mantra) nas povezuje sa Zlatnim lancem učitelja drevnih znanja i učiteljem u nama, a druga mantra (Mangala Charan Mantra) nam pruža zaštitu i stvara siguran prostor za našu praksu. To nam omogućuje postaviti našu namjeru i pripremiti tijelo i um za praksu na svjesnoj i duboko podsvjesnoj razini. “Tuning in” i “tuning out” su također dio osobne prakse – čak i ako se radi o samo tri minute meditacije.

 

Mantre

Adi Mantra

  • Ong Namo Guru Dev Namo

 

Mangala Charan Mantra

  • Ad Guray Nameh
  • Jugad Guray Nameh
  • Sat Guray Nameh
  • Siri Guru Dayvay Nameh

 

Sat Nam

  • Istina je moj identitet.

 

Sat završava pjevanjem pjesme “May the long time” kojom projiciramo energiju ljubavi cijelom svijetu i svima koje volimo i za koje se brinemo.

May the long time sun shine upon you

all love surround you

and the pure light within you

guide your way on.

 

Yogi Bhajan

“Nije važan život, već hrabrost kojom ga živiš. Nemojte voljeti mene, volite moja učenja. Postanite deset puta veći od mene.”
Yogi Bhajan

Yogi Bhajan je rođen kao Harbhajan Singh Puri, 26. kolovoza 1929., u dijelu Indije, koji je 1948. postao Pakistan.

 Kada je imao samo osam godina počeo je prakticirati yogu s prosvijetljenim učiteljem Sant Hazara Singhom. Proglasio ga je Majstorom Kundalini Yoge u dobi od šesnaest i po godina.

Kada je prvi put počeo javno podučavati Kundalini Yogu, došavši na Zapad 1968., najavio je da je došao na Zapad “stvarati učitelje, a ne dobiti učenike.”

Prekinuo je stoljetnu tradiciju tajnosti koja je okruživala moćnu znanost Kundalini Yoge, i počeo je javno podučavati. Uz znanost yoge, meditaciju, i prihvaćanje, dao je takozvanim “baby boomers,” djelotvornu alternativu za tada prevladavajuću kulturu droga. Nazvao je “3HO” (zdrav, sretan, svet) način života.

1969. u Kaliforniji je registrirana neprofitna 3HO Foundation (zdrav, sretan, svet.) Pod njegovim vodstvom, 3HO su se namnožile u svijetu, s više od 300 centara u 35 zemalja. Godine 1994. 3HO je postala članica Ujedinjenih Naroda kao nevladina organizacija (NGO).

Od skromnih početaka, podučavajući najprije u East West kulturnom centru, a zatim u prodavaonici namještaja u Zapadnom Hollywoodu, “Yogi” bio je poput magneta. Studenti su pohrlili na njegove satove. Ubrzo je predavao na fakultetima i sveučilištima, uključujući Claremont i UCLA, i prihvaćao pozive za podučavanje u drugim gradovima.

Godine 1973., Yogi Bhajan pokreće 3HO SuperHealth, izuzetno uspješan program rehabilitacije za ovisnike o drogama, koji kombinira dokazanu drevnu jogijsku mudrost Istoka i modernu tehnologiju Zapada. Godine 1973. program je bio na vrhu 10% svih programa liječenja u SAD-u.

Yogi Bhajan je stekao doktorat disertacijom pod nazivom “Komunikacija: Oslobođenje ili Osuda” (Communication: Liberation or Condemnation.) Sam je napisao više od 30 knjiga.

Dosljedna njegovom najranijem opredjeljenju, Međunarodna Kundalini Yoga Asocijacija Učitelja, IKYTA (International Kundalini Yoga Teachers Association) i KRI (Kundalini Research Institute), održavaju tečajeve za učitelje diljem svijeta.

Zagovornik svjetskog mira i vjerskog jedinstva. Siri Singh Sahib se susreo sa svjetskim liderima svih vjera, kako bi potaknuo dijalog, uključujući i papu Pavla VI, papu Ivana Pavla II, Dalaj Lamu, i dva nadbiskupa Canterburyja. Godine 1995. dobio je “nagradu za hrabrost savjesti” (Courage of Conscience Award od Peace Abbey, Sherborn, Massachusetts.)

Yogi Bhajan je napustio svoje fizičko tijelo 6. oktobra 2004.

 

Sadhana

Aquarian Sadhana svake druge subote u Prem Yoga Studiju u 6 sati!

U PremYoga studiju svake druge subote održavamo Aquarian Sadhanu u prema uputama Yogi Bhajana. Sadhana traje oko 3 sata i sastoji se od recitiranja Japjija, kriye i mantranja. Provjerite termin na sstranici pod rubrikom Termini.

“Što je sadhana? To je predana molitva. To je nešto što želite učiniti, morate učiniti, i što činite vi. Sadhana je samo – obogaćenje. To nije nešto što činimo da bismo nekoga zadovoljili ili nešto dobili. Sadhana je osobni proces kojim otkrivamo svoje najbolje.”
Yogi Bhajan

Sadhana je dnevna duhovna praksa. Ona je temelj svakog duhovnog nastojanja. Sadhana je vaš osobni, individualni duhovni napor. Ona je glavni alat za rad na sebi radi ostvarenja svrhe života. Sadhanu možemo obaviti sami ili u grupi. Sadhana je sve što se dosljedno radi na čišćenju vlastite svijesti kako bi se mogli povezati s beskonačnosti u nama. Svaki dan, prije nego što se suočite sa svijetom, učinite sebi uslugu i ugodite svoj živčani sustav i uskladite se sa svojim najvišim unutarnjim jastvom. Sadhana uključuje vježbanje, meditaciju i molitvu.

Tijekom “ambrozijskih sati” (dva i pol sata prije izlaska sunca), kada je sunce pod kutom od šezdeset stupnjeva u odnosu na Zemlju, energija uložena u sadhanu daje maksimalne rezultate. Naš svijet je tiši. Lakše je meditirati i koncentrirati se prije početka dnevne užurbanosti. Ako ne možete ustati tako rano ujutro, sadhanu obavite u neko drugo vrijeme! Sadhana u bilo koje doba dana ili noći će vam koristi. (Kundalini Yoga: The Flow of Eternal Power by Shakti Parwha Kaur)

Redovita Sadhana će nam omogućiti kontrolu nad našim životom. Duboka Sadhana će nam otvoriti vrata iskustva. Posvetite se susretu sa svojim višim Ja svakog jutra, i vaše će odluke i život postati izvorne; vaš život će nositi potpis vaše duše; vaš sjaj će izraziti znakovitu bliskost Beskrajnog u svakom trenutku. Uronite u radost pobjede počinjući svaki dan sa snažnom sadhanom kojom svaki izazov postaje prilika. (Sadhana Guidelines)

Grupna Sadhana

Svi za jednog, jedan za sve

Vaše tijelo je hram Božji, i duša je unutarnji Božanski Guru. Dakle, ustanete ujutro, meditirate, čantate mantre, izvodite vježbe, pozivate svoj duh, regulirate dah, i zajedno stvarate grupnu svijest. Na taj način pomažete jedni drugima. Grupna svijest u jutarnjoj sadhani je namijenjena za pomoć jedni drugima. Ako se meni spava, drugome se ne spava. Ako se, u cijeloj grupi, jedna osoba samo jednom otvori Bogu, svi ćemo biti blagoslovljeni u njegovoj otvorenosti. To je ono što je bitno. Ako je netko ušao u Sadhanu srcem i dušom u molitvenom umu, svi ćemo imati koristi. To je snaga grupne Sadhane.

Svi za jednoga i jedan za sve. To je princip.

©The Teachings of Yogi Bhajan, Aquarian Teacher KRI Teacher Training Level 1 Textbook

 

Grupna Sadhana – 40 dana

Da biste produbili svoje iskustvo Sadhane i dodatno istražili iskustvo Kundalini yoge možete sudjelovati grupnim Sadhanama u trajanju od 40 dana za redom, koje dva puta godišnje, u ranim jutarnjim satima, održavamo u našem PremYoga studiju. Iskustvo koje mijenja život svima koji žele iskusiti što znači održavati redoviti disciplinu.