Peter Hess® zvučna masaža

Povijest nastanka Peter Hess® zvučnih metoda

Peter Hess se bavi istraživanjem djelovanja zvuka na ljude od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća. U potrazi za alternativnim metodama liječenja putovao je i boravio u Indiji, Nepalu i Tibetu.

Iskustva s tradicionalnim iscjeliteljima i opažanja u Newaru, postojbini najstarije etničke skupine u dolini Kathmandua, ukazala su mu važnost zvuka u tradicionalnom sustavu liječenja.

Peter Hess je na vlastitom tijelu iskusio ozdravljujuću moć zvuka, ali također i mogućnost njegovog negativnog djelovanja, jer je u Univerzumu sve obilježeno polaritetom.

U Nepalu se Peter Hess upoznao s tibetskim zvučnim zdjelama i došao na ideju o njihovoj ljekovitoj primjeni na ljude Zapadnog kulturnog kruga. Istraživanja i eksperimenti o utjecaju tradicionalne glazbe na ljudski um i tijelo, čine osnovu za njegovu metodu zvučne masaže.

Po povratku u Njemačku, Peter Hess je nastavio istraživanja na osnovu stečenog znanja i iskustva. Pozitivni rezultati doveli su do brzog razvoja metode kao jedinstvenog fleksibilnog sustava koji se temelji na povratnim informacijama iz prakse.

Razvoj ove metode zvučne masaže je kao i zvuk sam – u kretanju.

Rezultati ovog rada zaslužni su za nastanak Peter Hess® zvučne masaže.

 

Pristup i humani aspekt Peter Hess® zvučnih metoda

Pod pojmom Peter Hess ® zvučnih metoda podrazumijeva se Peter Hess® zvučna masaža i sveukupna prikupljena praksa koja predstavlja specijalizaciju u primjeni zvučne masaže u različitim područjima.

Peter Hess® zvučna masaža je prije svega holistička metoda za relaksaciju.

U rukama stručnjaka također se primjenjuje izravno i djelotvorno na području obrazovanja, savjetovanja, različitih terapija i zdravstva.

Cilj Peter Hess® zvučnih metoda je uvijek dobrobit i jačanje zdravlja – salutogeneza.

Snažna rješenja i resursi tih metoda fokusiraju se na cijelog čovjeka sa svim njegovim sposobnostima i znanjem – čak i ako u nekim situacijama ti resursi nisu dostupni.

Dinamika, intenzitet i smjer tretmana su uvijek u skladu sa potrebama i u dogovoru sa klijentima. Klijent najbolje zna, duboko u srcu, što je dobro za njega.

 

Naš moto je: Manje je više!

U ovoj metodi radi se više o pažljivom i partnerskom odnosu sa klijentom ili pacijentom. Radi se više o poštovanju, ljubavi i podršci prerma njegovu individualnom putu osobnog razvoja, rasta ili ozdravljenja negoli prema cilju orijentiranoj akciji.

Istraživanja dokazuju značajan utjecaj i važnost naših mentalnih slika i namjera na posljedice našeg djelovanja. Stoga, u obrazovanju, osposobljavanju i stalnom usavršavanju u Peter Hess Institutu posebno je veliki naglasak stavljen na:

 • prijenos supstancijalnih znanja o djelovanju zvuka
 • obuku vlastitih sposobnosti (na temelju osobnog i grupnog iskustva sa zvukom)
 • obuku o važnosti i svjesnosti namjere tijekom rada

Razvoj profesionalnih vještina naših studenata u primjeni zvuka jednako je važan kao i učenje metode sa namjerom oplemenjivanja vlastitog života.

Načela Peter Hess® zvučnih metoda:

 • pažnja
 • poštovanje
 • holistički pristup
 • princip manje je više
 • orijentacija na vlastite resurse i rješenja
 • dijaloška interakcija

 

Djelovanje i primjena Peter Hess® zvučne masaže

Nekoliko desetljeća praktičnog iskustva mogu se sažeti u sljedeće aktivne značajke zvučne masaže:

Osobama dobrog zdravlja zvučna masaža podržat će razvoj unutarnjeg sklada i dati im energiju i snagu za dnevne zadatke. Kreativnost i produktivna energija će dobiti nove impulse.

Osobama narušenog zdravlja fizičkog, mentalnog i psihičkog porijekla, zvučna masaža će donijeti olakšanje od bolova i problema koje uzrokuju svakodnevni stres, brige i tjeskoba.

Peter Hess® zvučna masaža:

 • omogućuje duboko opuštanje, jer se zvuk obraća našem izvornom povjerenju
 • nježno masira zvukom i harmonizira svaku pojedinu tjelesnu stanicu
 • oslobađa od napetosti i blokada u tijelu
 • olakšava otpuštanje, oslobađanje od negativnih obrazaca
 • doprinosi promicanju zdravlja harmonizacijom, regeneracijom i revitalizacijom
 • podržava i unapređuje svijest o tijelu
 • omogućuje pristup i korištenje vlastitih resursa
 • pozitivno djeluje na jačanje samopouzdanja, kreativnosti i motivacije
 • obnavlja životnu radost

Djelovanje zvuka je vrlo složeno. Čak i ako metoda na prvi pogled izgleda jednostavno, njena primjena zahtijeva temeljito poznavanje djelovanja zvuka kao i vlastito iskustvo kako bi se primjenjivala individualno i sigurno za dobrobit klijenta.

Danas se Peter Hess® zvučna masaža koristi uspješno u mnogim zanimanjima na području obrazovanja, savjetovanja, terapija i zdravstva. Opsežna obuka, mogućnost kontinuiranog obrazovanja i usavršavanja koje nudi Petar Hess Institut u Njemačkoj izražava brojne mogućnosti profesionalne primjene zvučne masaže i zvučnih zdjela te omogućuje razvoj profesionalne kompetentnosti za primjenu zvuka na visokoj razini.

Peter Hess® zvučna masaža je vrlo dobro prilagođena kako za osobnu tako i profesionalnu primjenu.

 

Osobna primjena

Ovdje je naglasak na opuštanje i dobro raspoloženje. Radi se o primjeni zvučne masaže na sebi ili u krugu obitelji i prijatelja.

 

Wellness i kozmetika

Unutarnji mir, samopouzdanje i zdravlje su glavni čimbenici koji utječu na naš izgled. Zvučna masaža stvara osjećaj blagostanja i ljepotu koja dolazi iznutra.

 

Masaža i fizioterapija

Primjena zvučne masaže moguća je također kod akutnih fizičkih problema. Blokade se svjesno percipiraju i razumiju. Štoviše, međusobno povezani događaji, koji su izazvali određene simptome, mogu se lakše identificirati. Klijenti doživljavaju zvučnu masažu kao vrlo ugodnu i nježnu.

 

Medicina – zdravstveni djelatnici

Zvučna masaža je odlična podrška liječenju, primjerice u slučajevima kao što su oštećeni diskovi, bolni zglobovi, bolovi, probavne smetnje, srčane tegobe, loša cirkulacija, kao i podrška u mnogim drugim zdravstvenim tegobama jer opušta i olakšava bolove.

Zvučna masaža stvara opuštenu, otvorenu atmosferu suradnje međusobnim razgovorom liječnika i pacijenta.

 

Terapija i psihoterapija – kvalificirani terapeuti

U ovom širokom području primjene, zvučna masaža se dokazala kao odličan način za duboko opuštanje klijenta u vrlo kratkom vremenu. Stanje duboke opuštenosti je osnova za sve terapijske postupke.

 

Ostala područja – kvalificirani stručnjaci

Priprema za porađanje i porođaj, vrtići i škole, odlazak u mirovinu i domovi za starije osobe, rad sa osobama sa posebnim potrebama, govorna terapija, njega umirućih, njega životinja.