Gong Akademija Prema Vama

 

Zvuk je nevidljiva snaga koja može izazvati duboke promjene na svim razinama ljudskog bića: fizičkoj, emocionalnoj i duhovnoj.

Povijest Gonga

Gongovi pripadaju najstarijim i najvažnijim glazbenim instrumentima u Jugoistočnoj Aziji. Njihovi korijeni se mogu pratiti unatrag do drugog tisućljeća prije Krista, ali se pretpostavlja da su puno stariji. Pradomovinom se smatra područje Mezopotamije.

U kineskoj povijesti, gong se spominje oko 500 prije Krista. Pripisuje se narodu HSI YU koji je nastanjivao područje između Tibeta i Burme, u vrijeme vladavine cara Wu Hsuana.

Povijesno istraživanje navodi četiri glavna centra – Burma, Kina, Annam i Java. Iz tih regija proizlazi najmanje 7 oblika gongova i zvučnih struktura. Tradiciju izrade gongova je poznavalo samo nekoliko obitelji i prenosilo je s koljena na koljeno. Umijeće izrade gongova je obavijeno velom tajne. Majstori gonga su vjerovali da ih izrađuju uz pomoć viših sila, te da su im izloženi više od običnih ljudi.

Gong je bio vrlo važan u životima ljudi Dalekog istoka. A još uvijek je i danas u nekim zemljama. U azijskim obiteljima, gong je bio atribut bogatstva i služio je kao statusni simbol. U obredima, gong je sviran za prizivanje duhova i za tjeranje demona. Smatralo se da već i dodirivanje gonga donosi bogatstvo i snagu. U ritualima Dalekog istoka, gong je zadržao svoj poseban značaj do danas.

Kao glazbeni instrument, gong se svirao na proslavama, pogrebnim ceremonijama, u pjesmama i kazališnim predstavama. U glazbi visokih azijskih kultura, gong je sviran kao orkestralno glazbalo. Orkestri s gongovima čak i do 18 nota nisu bili rijetki. Također su se svirali i na koncertima u privatnom okruženju.

Od oko 1790. gongovi se sviraju u europskim orkestrima. Od tada, termini „Tam Tam“ za ravne gongove i „Gong“ za trbušaste gongove, postaju uobičajeni. Međutim, autentični izraz na svim jezicima zemalja podrijetla je GONG.

VRSTE GONGOVA

Gongovi pripadaju porodici instrumenata poznatih kao „idiofoni,“ jer kad ih ozvučimo palicom, vibriraju cijelom svojom površinom. Zvučne zdjele, cimbala, zvona, ksilofoni i kastanjete također su članovi iste idiofonske porodice.

Gongovi se razlikuju po veličini koja se kreće između 6 inča do gotovo 9 stopa u promjeru,  vrsti legure koja se koristi u izradi te obliku.  Gongovi koji se sviraju u modernoj europskoj glazbi kreću se u rasponu od 24 i 40 inča.

U biti postoje tri različite vrste gongova koji se danas izrađuju u svijetu – gongovi sa rubom, koji se ponekad zovu Tam-Tam, ravni gongovi, i oni sa uzdignutim središtem ili „boss“ gongovi. Osobito su popularni Paiste Planetarni gongovi ugođeni na frekvencije planeta.

GONG I TERAPIJA ZVUKOM

Drevna praksa primjene zvuka gongova, zvučnih zdjela i drugih drevnih instrumenata u svrhu iscjeljivanja se u novije vrijeme izvlači iz zaborava.

Danas se iscjeljivanje zvukom u svojim različitim modalitetima koristi u brojnim holističkim terapijama. Dobrobiti njegove primjene potvrđuju klinička iskustva i znanstvena istraživanja te terapija zvukom i glazbom nalazi svoje opravdano mjesto u okviru komplementarnih metoda službene medicinske prakse.

Terapija zvukom gonga uravnotežuje fizičko, emocionalno i duhovno tijelo. Osobito je djelotvorna kod poremećaja izazvanih stresom, depresije, umora i iscrpljenosti, negativnih emocija, osjećaja odvojenosti i usamljenosti, strahova nastalih poremećajem ravnoteže i harmonije u tijelu.

Gong je jedan od najdjelotvornijih instrumenata koje možemo koristiti u terapiji zvukom, jer stvara zvuk potpune rezonancije i inkorporira sve tonove i harmonije zvučnog spektra – kako one unutar slušnog opsega, tako i one koje čovjek ne može čuti.

Akustički princip rezonancije je, prema znanstvenim studijama, osnova liječenja zvukom i glazbom. Princip rezonancije ne vrijedi samo za glazbene instrumente već i za ljudsko tijelo.

Ljudsko biće možemo usporediti s glazbenim instrumentom. Svaki atom, molekula, stanica, tkiva i tjelesni organi reflektiraju frekvencije tjelesnog, emocionalnog, mentalnog ili spiritualnog života.

Visoki sadržaj tekućine u tijelu omogućuje prijenos zvučnih valova i odgovarajuće vibracije u živim stanicama. Ciljanim pristupom individualnim vibracijama i svjesnim korekcijama frekvencija možemo ponovo doći u stanje suglasja sa samim sobom, povratiti ravnotežu i podržati zdravlje.

Edukaciju vode: Silvana Leskovar i Mirjana Maksimović voditeljice

Gong Akademije Prema Vama i Peter Hess® Akademije Adria grupa.