Zvučna masaža fascije

je koncept koji je razvila Maria Schmidt-Fieber iz svojeg dugogodišnjeg rada sa zvukom usmjerenog na tjelesnu terapiju. Riječ je o nježnoj i holističkoj metodi koja djeluje na miofascijalno tkivo (mišićno vezivno tkivo) i uzrokuje osjetno poboljšanje cjelokupne svijesti o tijelu, pokretljivosti i koordinacije tijela. Osim toga, izvrstan je dodatak manualnim tehnikama.

Zvučna masaža fascije je nježna nadopuna mnogim manualnim tehnikama u medicinsko-terapijskoj praksi i osjetno blagotvorno i učinkovito proširenje klasične zvučne masaže u radu s tijelom. I ovdje se koriste Peter Hess® terapijske zvučne zdjele i rezonantni učinak zvuka.

Fokus je na miofascijalnoj mreži koja se posebno tretira, stimulira i pokreće. Svjesnost tijela je vrlo intenzivna. Oslobađaju se opuštajući signali i glasničke tvari, izbjegavaju se instinktivne mišićne obrambene reakcije, kao kod nekih manualnih tehnika.

Fascijalna mreža postaje propusnija, fleksibilnija i uočljivija. Senzibilizira se vlastita tjelesna percepcija, jača i harmonizira cjelokupni fiziološki i strukturni međuodnos. Reakcije se mogu vidjeti, primjerice, u funkcionalnoj prilagodljivosti fascijalne mreže, u percepciji cjelokupne slike tijela te u mentalnoj percepciji i smanjenju boli.

 Zagreb, 25.i 26. svibanj 2024.

Preduvjeti: Završena edukacija za praktičarke/re Peter Hess® -zvučne masaže

Broj sati: 20 sati

Cijena: 420 Eura

Voditeljice seminara: Silvana Leskovar i Mirjana Maksimović

 

Sadržaj seminara Zvučna masaža fascije I

Uvid u anatomiju, fiziologiju i strukturu fascijalne mreže

Promjene tkiva i posljedice

Prikaz miofascijalnih linija relevantnih za zvučnu masažu

Tehnika zvučne masaže fascije

Vođeno vježbanje po svim predstavljenim miofascijalnim linijama

Moguće varijacije

Moguće kombinacije sa Peter Hess®-zvučnom masažom

Osvrt na vlastita iskustva i doživljaj zvučne masaže fascije

Mogućnosti primjene, ograničenja, kontraindikacije

 

Pozadina: U zdravom stanju, fascija – vezivno tkivo – je izuzetno elastična trodimenzionalna mreža koja obavija i prožima naše tijelo u mnogo pulsirajućih slojeva i različitih struktura.  Prodire duboko, do svake pojedine stanice. Počinje kao unutarnje ronilačko odijelo odmah ispod kože i potkožnog masnog tkiva. Ona nas oblikuje, omogućuje pokretljivost i prijenos snage na mišiće, obavija mišiće, organe i kosti. Ona je međuspremnik između tkivnih struktura i našeg najvećeg komunikacijskog i osjetilnog organa s npr. više receptora za bol nego u mišićnom tkivu.

Fascijalna mreža neprestano reagira na naše pokrete i obrasce kretanja i ostaje prilagodljiva tijekom cijelog života. Nedostatak kretanja, jednostrano naprezanje, jednostrana prehrana, nedostatak tekućine i stres skrućuju i lijepe izvorno elastično tkivo. Posljedice su smanjena pokretljivost, bolovi i ograničenja u radu organa.

 

Sve je povezano sa svime: Filozofija zvučne masaže fascije temelji se na holističkom pogledu na “trojstvo” tijela, duše i duha, povjerenju u vlastite regulacijske moći tijela i pretpostavci vitalističkog životnog principa: princip koji stvara red izvana i utječe na naše unutarnje biće i seže do Aristotela preko homeopatije. Ovakav stav u vezi s anatomsko-fiziološkim uvjetima te nježnom, jasnom i minimalističkom tehnikom čini zvučnu masažu fascije.

 

Učinci: Percepcija tijekom i nakon zvučne masaže fascije je vrlo intenzivna u cijelom tijelu. Šalju se opuštajući signali, oslobađaju se glasničke tvari. Usklađuju se i jačaju fiziološki i strukturni međuodnosi. Fascijalna mreža postaje elastičnija i propusnija, senzibilizira se vlastita percepcija tijela. Poboljšava se funkcionalna prilagodljivost, koordinacija tijela i pokretljivost te se mijenja psihička percepcija boli. Stoga je zvučna masaž fascije korisna podrška kod fizičkih ograničenja kao što je to nakon moždanog udara i kirurških intervencija.

 

Maria Schmidt-Fieber

Obrazovanje i usavršavanje u zdravstvenoj njezi (opća medicina, psihijatrija/palijativa), tjelesno orijentiranoj zvučnoj terapiji, holističkoj relaksacijskoj pedagogiji. Vlastita praksa u Wuppertalu s fokusom na “Iscjeljujuće zvukove – iscjeljujuće pokrete”. Samostalni docent i ovlašteni edukator Peter Hess® zvučne masaže i Peter Hess® zvučnih metoda od 2006.